寵物飼養百科
主人如何幫寵物剪指甲?

主人如幫寵物剪指甲 ?

  1. 剪指甲的動作應要從小開始,平時可以用指甲鉗在寵物的指甲比劃著跟他們玩,讓寵物覺得他們的手腳指甲被碰是一件很平常的事,減低他們對剪指甲的恐懼

 cat-cut-nail

閱讀全文...
 
貓狗個鼻仔成日都濕?

貓狗個鼻仔成日都濕
nMe3HOHE850y9vpejcav6R ASfD9LOduQCZJVkAmSVY

1)      嗅覺因素,分泌黏液

為左要保持嗅覺的敏銳,正常貓狗既鼻仔應該係涼涼地同濕潤既,因為對於牠們來說,嗅覺是非常重要,幫助佢地追蹤特定既氣味。鼻仔前端會有黏膜組織,分泌黏液令氣味分子溶係入面,分析唔同既氣味。

 

2)      成日舔鼻仔
因為佢地食飯既時候經常會有食物係鼻仔表面,所以佢地會舔下做清潔。

3)      導致鼻子乾燥既原因
-
環境所導致的

-訓教既時候會比較乾
-
年齡問題冇咁濕潤

 

4)      太乾太濕可能係病?

當貓狗生病的時候鼻子可能會比較乾的,可能是因為便祕,病態體熱等等因素造成的。貓狗感冒既時候,鼻仔都會比較濕D,有機會流鼻水同鼻涕,主人可以留意佢地鼻水既顏色,記得如果有疑慮或者疑問就要快D去搵醫生啦!

cat-flu123

 

鼻子太濕太乾應該點做先岩

 

1)檢查貓狗狀態

鼻仔係其中一個方法可以觀察貓狗身體狀況,當然唔可以淨係單靠鼻仔既情況就知有冇病,所以當主人發現佢地鼻仔狀況唔正常,應該更加留意佢地既胃口,有冇便便顏色係點咁,精神等。發現有咩唔正常,第一時間記低,通知醫生!

 

2)生病以外因素

排除可能係病既因素後,就要先檢查屋企既環境係咪過於高溫乾燥,好似係夏天的時候把狗狗放係冇遮擋位置既露台上,一旦過熱就會令貓狗鼻仔呈現乾燥,甚至導致中暑的情況。

 
狗狗皮膚病

狗狗皮膚病

- 香港天氣比較熱潮濕又炎熱,有冇發現狗狗會突然好痕,係咁R自己,皮膚又紅又甩毛?如果狗狗真係出現呢類情況,咁有可能已經患上皮膚病啦!

god skin infection

 

皮膚病分類?

主要分為三種

- 傳染性皮膚病 (例如係金錢癬<會傳人>,毛囊蟲,疥癬等)

- 皮膚過敏 (例如受環境,食物,經蚤咬感染)

閱讀全文...
 
狗狗腸胃健康知多D

 

狗狗腸胃健知多D

collage 33

狗狗是屬於肉食動物,肉食動物所擁有的特性對於蛋白質的分解與消化是非常強的,所以通常狗狗在進食後的八小時內就能消化食物及排便。要維持狗狗的腸胃健康,主人對狗狗的日常生活及飲食一定要多加注意,例如好好控制狗糧的份量,做好適當的節制不要太飽。另外,減少餵食一些加工食品或是常常誤餵狗狗食不該食的東西。

 

為了狗狗的腸道健康,請注意以下幾點:

閱讀全文...
 
<< 最先 < 前一個 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 下一個 > 最後 >>

第 4 頁,共 24 頁