寵物飼養百科
狗狗皮膚病

狗狗皮膚病

- 香港天氣比較熱潮濕又炎熱,有冇發現狗狗會突然好痕,係咁R自己,皮膚又紅又甩毛?如果狗狗真係出現呢類情況,咁有可能已經患上皮膚病啦!

god skin infection

 

皮膚病分類?

主要分為三種

- 傳染性皮膚病 (例如係金錢癬<會傳人>,毛囊蟲,疥癬等)

- 皮膚過敏 (例如受環境,食物,經蚤咬感染)

閱讀全文...
 
狗狗腸胃健康知多D

 

狗狗腸胃健知多D

collage 33

狗狗是屬於肉食動物,肉食動物所擁有的特性對於蛋白質的分解與消化是非常強的,所以通常狗狗在進食後的八小時內就能消化食物及排便。要維持狗狗的腸胃健康,主人對狗狗的日常生活及飲食一定要多加注意,例如好好控制狗糧的份量,做好適當的節制不要太飽。另外,減少餵食一些加工食品或是常常誤餵狗狗食不該食的東西。

 

為了狗狗的腸道健康,請注意以下幾點:

閱讀全文...
 
貓狗個鼻仔成日都濕?

貓狗個鼻仔成日都濕
nMe3HOHE850y9vpejcav6R ASfD9LOduQCZJVkAmSVY

1)      嗅覺因素,分泌黏液

為左要保持嗅覺的敏銳,正常貓狗既鼻仔應該係涼涼地同濕潤既,因為對於牠們來說,嗅覺是非常重要,幫助佢地追蹤特定既氣味。鼻仔前端會有黏膜組織,分泌黏液令氣味分子溶係入面,分析唔同既氣味。

 

閱讀全文...
 
如何幫寵物減肥

過份肥胖不管是對於人還是

寵物的身體都是不健康的

到底主人有什麼方法幫助寵物回復健康體型?

寵物肥胖原因:

 

 -品種影響

因為品種體質問題,例如鬥牛犬、八哥等都是容易養肥胖的品種,所以主人要多多控管他們的飲食以及運動量。

 

787e24ca908742a8adfabac94af40576OWafmE2gjrmTAXPup81vt3DfwfxgJ93BpuBe30AvRUjcHU1502173756106

 

-飲食習慣

飲食習慣是非常重要的關鍵,如果長期攝入的熱量高於運動量,過多的熱量營養無法消化便會致肥。

 

-運動量不足

如果寵物不定期散步,運動量不足,不只會變肥,也會引發其他健康的問題。

 

閱讀全文...
 
<< 最先 < 前一個 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 下一個 > 最後 >>

第 4 頁,共 24 頁