寵物飼養百科
[寵物知識]幫寵物剃毛有咩要注意?

幫寵物剃毛有咩要注意?

香港天氣開始回暖,幫毛孩剃毛嘅時候,有啲咩要特別留意?剃毛有好處又有咩壞處?毛孩發覺自己外表唔同咗係唔係真係會有情緒反應?

 

 

(1) 剃毛的好與壞

 

好處:可預防某部份皮膚病

香港夏天嘅氣候濕氣會較重,又濕又熱嘅天氣下,擁有濃密又長毛髮嘅毛孩,皮膚會好容易滋生黴菌或濕疹,好似人一樣流咗汗悶著後,身上會出現過敏濕疹的症狀。

 

壞處:失去天然的保護層

毛髮對毛孩嚟講,其實係根據品種而配合嘅一層天然保護層,有跣水作用、防止太陽曬傷、於叢林行走時避免比樹枝介傷、保暖等等唔同作用。而家大多數人都將毛孩養於室內,所以毛髮發揮到嘅作用都大大減少。但仍然要注意唔好比家中化學藥劑品碰觸到佢地嘅皮膚,以免引起過敏問題。

 

閱讀全文...
 
養狗知識: 怎樣為狗隻選擇糧食?

dog diet在狗隻成長的各個階段,都應該餵飼適合該階段的食物。在小狗離開狗媽媽戒奶後,一般都會餵飼幼犬狗糧(例如 Hills 希爾思、Solid Gold 素力高、NOW! Grain Free 無穀物、Orijen 渴望、Artemis 雅思等知名牌子都有出產天然或無穀物幼犬糧。

 

狗隻在9至12個月大時,應轉吃成年狗糧。到狗隻7至10歳時,應轉餵飼為高齡動物而設的食糧。但當然因應不同品種狗隻應該轉吃高齡犬糧的合適時間會有所不同。因應個別寵物的需要,有時亦建議餵飼特別食糧,包括獸醫處方食糧。

閱讀全文...
 
養狗知識: 春天悶熱又潮濕,狗狗日抓夜抓,好似有皮膚病喎!

春天,代表萬物生長。當然,令到狗狗有皮膚病嘅菌都唔例外...

香港嘅春天悶熱又潮濕,狗狗啲毛又長又密,一見佢拗痕,真係咪話唔擔心!

點樣先可以斷定狗狗有皮膚病?
 
 

-可以觀察寵物的行為:極度皮膚抓癢、摩擦,是否有脫毛:局部、全身對稱和不對稱脫毛。

 -可以觀察皮膚有無病變:紅斑點、丘疹、結節、濃皰、水皰、結痂、糜爛、脫屑。然後了解是否有蝨、瘙等,皮膚病變的部位,寵物的飲食情況,然後看寵物醫生。

閱讀全文...
 
養寵物知識: 注意! 寵物主人於聖誕節特別要留意的危險!

聖誕節是一個開心節日,但寵物主人們有沒有留意到其實聖誕節有些特別事項須多加留意? 其實有幾樣聖誕節常見的裝飾物都含有毒素,特別會對貓狗有害!

聖誕節寵物風險

閱讀全文...
 
<< 最先 < 前一個 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 下一個 > 最後 >>

第 10 頁,共 21 頁